15 Haziran 2007 Cuma

Doom Metal'in Yaratıcılarından ; Candlemass


CANDLEMASS

Doom Metal'in belki de yaratıcıları diyebiliriz onlar için..1986 yılında çıkardıkları "Epicus Doomicus Metallicus" adlı albümle hem bugün Doom Metal dediğimiz müziğe isim babası olmuş hem de o zamandan bugüne başarılı bir şekilde gelmiş İsveçli bir grup.. Birçok kaynakta Heavy Metal diye tanımlansalar da yaptıkları müzik saf Doom Metaldir.




Grup hakkında konuşmadan önce isminden bahsetmek istiyorum. "Candlemas" isimli Hristiyanlar'ın dini bir gününden almakta grup adını. Candlemas; İsa'nın doğumundan kırk gün sonraki gün yani iki Şubatta kutlanır, aynı zamanda Meryem'in arınmasını sembolize eder. Grup da zaten dini öğeleri barındırır çalışmalarında. Konserlerinde hac figürleri görmek mümkündür. Müzikal anlamda yorumlamak gerekirse, ilk etkileşimleri Black Sabbath'tan olmuştur. Zamanla kendi tarzlarını yaratıp ilerlediler.Grubun kurucusu; Leif Edling kendi grubu Nemesis'ten ayrıldıktan sonra Candlemass'ın temellerini attı ve grup 1986'da ilk albümleri ve Doom Metal dünyasında hala daha bir köşe taşı olma özelliğini koruyan "Epicus Doomicus Metallicus" u piyasaya sürdü.

Bu albümü 1987'de "Nightfall" takip etti,ve grup bu tarihten sonra üyelerinde bir değişiklik yaşadı; "Messiah Marcolin" ki Candlemass deyince akla gelen ilk isimdir , Lars Johansson ve Jan Lindh gruba katıldılar ve bu kadrodan oluşan Candlemass , grubun müzik hayatının en başarılı dönemi olarak kabul edilir.



İlerleyen yıllarda "Ancient Dreams" (1988) ve "Tales Of Creation" (1989) ı çıkardılar ve 1990'da ise bir konser albümü yayınladılar, ve bu tarihten sonra çıkan bir anlaşmazlık yüzünden Messiah Marcolin gruptan ayrıldı.Marcolin'in gruptan ayrılmasından sonra Tomas Vikström vokal yapmaya başladı ve 1992'de "Chapter VI" isimli albümleri piyasaya çıktı fakat bu diğerleri gibi başarı getiremedi ve grup dağılma kararı aldı.İlerleyen birkaç yılda Leif Edling grubu tekrar ortaya çıkarmaya çalıştı ve"Dactylis Glomerata" albümleri piyasaya çıktı ve bunu takip eden birkaç sene içinde de Black Sabbath ilhamıyla "From The 13th Sun" dinleyicilere sunuldu.Uzun süren aradan sonra grup üyeleri tekrar birleşmeye karar verdiler ve eski çalışmalarından toplamalar yaptılar, pek çok başarıl sahne şovlarına imza attılar,konser DVD'leri yayınladılar ve çok da şaşırtmayan bir sonuçla tekrar dağıldılar,bu sırada Leif Edling yeni projelerle müzik yaşamına devam etti.



Bu ayrılık fazla uzun sürmedi ve 2004'te tekrar bir araya gelen grup 2005'te son albümleri "Candlemass" ı piyasaya sundular. Ve bu albümle 2005 albümleri içinde Top 20ye girmeyi başardılar,gene aynı yıl İsveç Grammy Ödülüne layık görüldüler. Bu yeni birleşmeden sonra pek çok konserler veren hatta ülkemize de gelen grup maalesef gene dağılma tehlikesi ile gündemde. Messaih Marcolin gruptan hiç dönmemek üzere ayrıldığını açıkladı gene şaşkınlığa uğrattılar hayranlarını.Messaih Marcolin'in ayrılığıyla ilgili pek çok şey söylenmekte kimisi yeni grubuna ağırlık vermek istiyor derken kimisi yeni şarkılarda anlaşmazlık yaşadıklarını söylüyor.Umarız bu ayrılık da diğerleri gibi olur ve Candlemassgene Candlemass olur.

Hiç yorum yok: